Blankenberghe - De Pier
Lees verder
Menu

Blankenberge

Zoek naar foto's, prentbriefkaarten, affiches en andere erfgoedobjecten over Blankenberge en ontdek het rijke erfgoedverleden van onze kuststad.

Nieuws

Met de jaarlijkse fotowedstrijd Carnaval Fotogeniek gaat het lokaal bestuur Blankenberge opnieuw op zoek naar de mooiste foto van het Blankenbergse carnaval.
Kom naar het erfgoedevent 'Op de koffie bij Kusterfgoed', op zaterdag 17 november (14.00-19.00 uur) in het Stadhuis van Blankenberge.
Wie kan de vrijwilligers van het Stadsarchief-De Benne helpen aan foto's van het Blankenbergse nachtleven in de jaren 1970 en '80?
Ontdek de foto’s, prentbriefkaarten, affiches, tekeningen, plannen, dia’s en andere erfgoedobjecten uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge.

Fotowedstrijd Carnaval Fotogeniek 2019: foto's die de selectie niet haalden

Dit album bevat de ingezonden foto's van de wedstrijd Carnaval Fotogeniek 2019 die niet te zien zullen zijn in de gelijknamige tentoonstelling in CC Exporuimte De Meridiaan van 29 maart tot en met 28 april 2019. 

De tentoonstelling “Carnaval Fotogeniek” toont de inzendingen van de gelijknamige fotowedstrijd waarbij amateur- en beroepsfotografen werden uitgedaagd de meest artistieke foto te maken van het carnavalsgebeuren in 2019. Deze foto’s werden genomen tijdens de 4 carnavalsdagen, van zaterdag 2 maart tot en met dinsdag 5 maart 2019.

Carnaval Fotogeniek is een organisatie van de werkgroep immaterieel cultureel erfgoed carnaval i.s.m. het stadbestuur en de vrijwilligers van het Stadsarchief-De Benne en is één van de borgingsacties om carnaval als immaterieel cultureel erfgoed vanuit een andere invalshoek te benaderen. Meer info over de erkenning van het Blankenbergs carnaval als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed vindt u op: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/carnaval-blankenberge

Carnavalsmeisje met naaimachine op het hoofd
Etende carnavalist
Hoopvolle start
Hallo hier ben ik

De pier van Blankenberge

De eerste pier van Blankenberge van 1894 was een gietijzeren constructie en een ontwerp van de Brusselaar E. Wyhowski. Op 30 oktober 1914 staken de Duitsers de pier in brand, maar Blankenberge liet na de oorlog een nieuwe betonnen pier in art decostijl bouwen.

Kopgebouw betonnen pier
Wandelweg betonnen pier
Betonnen pier
Gietijzeren pier

De Blankenbergse zeedijktrappen

Blankenberge is de enige badplaats aan de Belgische kust waar de Zeedijk vanuit de binnenstad bereikbaar is via trappen.

Bakkersstraattrap
De Weststraattrap
De Weststraattrap
Hotel de l'Océan en de Weststraattrap

Unieke kijk op Blankenberge ... van uit de lucht!

In het Stadsarchief-De Benne worden heel wat luchtfoto's van Blankenberge uit de periode 1950-2000 bewaard.

Deze beelden geven een unieke kijk op hoe onze stad doorheen de tijd is getransformeerd.

Luchtfoto vuurtoren en haven
Luchtfoto strand en haven
Luchtfoto strand, zeedijk en hinterland
Luchtfoto omgeving Leopoldpark