Blankenberghe - De Pier
Lees verder
Menu

Blankenberge

Zoek naar foto's, prentbriefkaarten, affiches en andere erfgoedobjecten over Blankenberge en ontdek het rijke erfgoedverleden van onze kuststad.

Nieuws

Voor het eerst is de geschiedenis van Blankenberge tijdens WO II in één overzichtspublicatie te boek gesteld!
Ter gelegenheid van de Blankenberge havenfeesten (30 mei - 2 juni 2019) nemen we een duikje in de beeldcollectie van het stadsarchief.
Ontdek de foto’s, prentbriefkaarten, affiches, tekeningen, plannen, dia’s en andere erfgoedobjecten uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge.

Album in de kijker: Blankenberge en WO II

Binnenkort verschijnt de publicatie 'Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) van Stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester. Voor het eerst is de geschiedenis van Blankenberge tijdens WO II te boek gesteld in één overzichtspublicatie. De auteur staat in dit boek niet alleen uitvoerig stil bij de bezetting, ook besteedt hij ruime aandacht aan de periode kort vóór en kort ná de bezetting. Dit werk bestaat uit 13 hoofdstukken en telt 208 pagina's. Het bevat een 90-tal illustraties waarvan het merendeel afkomstig is uit het Stadsarchief en uit de collectie van het Stadsarchief-De Benne.  Deze foto's en het beeldmateriaal dat niet in de publicatie kon opgenomen worden, vinden jullie vanaf vandaag terug in dit album.

Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) is te koop vanaf de derde week van september in het Belle Epoque Centrum, het Infopunt Toerisme of in Standaardboekhandel Blankenberge (verkoopprijs: 19,99 euro).

Meer info: archief@blankenberge.be / 050 636 42

Duitse soldaten in billenkar
Bombardement zeedijk
Begrafenis slachtoffers Rosquéo
Bevrijdingsplechtigheid 1945

De Blankenbergse folkloristische havenfeesten

Al sinds 1951 vinden in Blankenberge de folkloristische havenfeesten plaats. Burgemeester Maurice Devriendt riep deze feesten destijds in het leven  als eerbetoon aan het rijke visserijverleden van Blankenberge. Door de jaren heen zijn de havenfeesten uitgegroeid tot een meerdaags evenement dat plaatsvind tijdens het Hemelvaartweekend met de vissersstoet als afsluiter op zondag. 

Affiches en programmafolders zijn al vanaf de eerste editie van dit maritieme evenement een belangrijk communicatiemiddel om de havenfeesten te promoten. In dit album tonen we enkele affiches van de havenfeesten  uit onze archiefcollectie. De oudste dateert van 1951, de meest recente is van 2012. 

De havenfeesten 2019 gaan dit jaar door van 30 mei tot en met 2 juni. 

Havenfeesten 1951
Havenfeesten 1989
Havenfeesten 1996
Havenfeesten 1952

Unieke kijk op Blankenberge ... van uit de lucht!

In het Stadsarchief-De Benne worden heel wat luchtfoto's van Blankenberge uit de periode 1950-2000 bewaard.

Deze beelden geven een unieke kijk op hoe onze stad doorheen de tijd is getransformeerd.

Luchtfoto vuurtoren en haven
Luchtfoto strand en haven
Luchtfoto strand, zeedijk en hinterland
Luchtfoto omgeving Leopoldpark

Fotowedstrijd Carnaval Fotogeniek 2019

Dit album bevat alle ingezonden foto's van de wedstrijd Carnaval Fotogeniek 2019.

In deze fotowedstrijd daagden we amateur- en beroepsfotografen uit om de meest artistieke foto te maken van het carnavalsgebeuren in 2019. Deze foto’s werden genomen tijdens de 4 carnavalsdagen, van zaterdag 2 maart tot en met dinsdag 5 maart 2019.

Carnaval Fotogeniek is een organisatie van de werkgroep immaterieel cultureel erfgoed carnaval i.s.m. het stadbestuur en de vrijwilligers van het Stadsarchief-De Benne en is één van de borgingsacties om carnaval als immaterieel cultureel erfgoed vanuit een andere invalshoek te benaderen. Meer info over de erkenning van het Blankenbergs carnaval als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed vindt u op: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/carnaval-blankenberge

Carnavalsmeisje met naaimachine op het hoofd
Etende carnavalist
Vuûle jeanetten
Carnavalstoet 2019

De pier van Blankenberge

De eerste pier van Blankenberge van 1894 was een gietijzeren constructie en een ontwerp van de Brusselaar E. Wyhowski. Op 30 oktober 1914 staken de Duitsers de pier in brand, maar Blankenberge liet na de oorlog een nieuwe betonnen pier in art decostijl bouwen.

Kopgebouw betonnen pier
Wandelweg betonnen pier
Betonnen pier
Gietijzeren pier

De Blankenbergse zeedijktrappen

Blankenberge is de enige badplaats aan de Belgische kust waar de Zeedijk vanuit de binnenstad bereikbaar is via trappen.

Bakkersstraattrap
De Weststraattrap
De Weststraattrap
Hotel de l'Océan en de Weststraattrap

Carnaval Fotogeniek 2020

de carnavalcar
carnaval Burgemeester
pierrot
Carnavalstoet Blankenberge 2020