Menu

Handleiding beeldbank

Hieronder staat een beknopte handleiding die je met Beeldbank Kusterfgoed leert werken.

Browsers

Beeldbank Kusterfgoed is geoptimaliseerd voor Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Edge. Zorg ervoor dat je de laatste versie van de browser gebruikt. Met een andere browser (zoals Internet Explorer) wordt de website niet altijd goed weergegeven.

Zoeken

Start je zoektocht op de homepage www.beeldbankkusterfgoed.be. Geef in de zoekbalk één of meerdere zoektermen in en klik op ‘Zoek’. Op de resultatenpagina zie je de resultaten van je zoekopdracht. Je kan je zoekopdracht verfijnen met filters, zoals de locatie van het beeld, het objecttype, de periode en trefwoorden. Als je de filters verwijdert, verbreed je je zoekopdracht weer. Wanneer je klikt op het beeld, kom je op de detailpagina met meer informatie over het beeld, zoals de datering, de beschrijving of de bewaarinstelling.

Enkele zoektips:

 • Ben je niet zeker over de schrijfwijze van een zoekwoord? Gebruik dan een sterretje * in plaats van de letters waar je over twijfelt.
 • Samenstellingen met het zoekwoord vind je met een sterretje *. Voorbeeld: Met menu* vind je ook de zoekresultaten voor menu en menukaart. En met *menu* voor menu, menukaart en bloemenuurwerk.
 • Wil je een objectnummer opzoeken? gebruik dan aanhalingstekens. Voorbeeld: "KP/H0094".

Downloaden

Download een beeld door op de detailpagina van het beeld op ‘downloaden’ te klikken. Je kan niet alle beelden downloaden; dat hangt af van de rechten die op het beeld zitten. Rechtenvrije beelden kan je downloaden in een hoge resolutie en vrij gebruiken. Over het gebruik van de overige beelden lees je meer in de disclaimer.

Aanmelden / Registreren

Klik in de menubalk rechts bovenaan op Aanmelden/ Registreren. Maak eerst een account aan als je die nog niet hebt.

Met je account kan je de beelden van de beeldbank toevoegen aan je persoonlijke album op de website. Dit album is enkel zichtbaar voor jou en vind je bovenaan rechts onder ‘Mijn collectie’. Je voegt een beeld toe aan je album via de knop ‘Voeg toe aan mijn collectie’ onder het beeld. Wil je een beeld weer verwijderen uit je album, dan klik je op ‘Verwijder uit mijn collectie’ onder het beeld.

Uploaden

Controleer voordat je een beeld uploadt eerst of het beeld voldoet aan de selectiecriteria.
Daarna doe je het volgende:

 1. Klik in de menubalk rechts bovenaan op ‘Foto uploaden’.
 2. Klik op de button ‘Media uploaden’ en zoek via de browser naar het beeld dat je wilt opladen.
 3. Selecteer het beeld en klik op ‘Open’. Je kan één beeld tegelijk toevoegen. Heb je een uitgebreide collectie die je aan de beeldbank wil toevoegen? Neem dan contact op met de erfgoedcel.
 4. Vul de velden in: alle verplichte velden zijn aangeduid met een rode *.
 •  Titel: Geef een titel aan je beeld. Gebruik daarbij een hoofdletter en geen punt.
 • Korte omschrijving: Omschrijf kort waarover je beeld gaat en beantwoord daarbij de vragen: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Gebruik steeds een hoofdletter en eindig je zin met een punt.
 • Plaats: Geef aan over welke gemeente je beeld gaat.
 • Type erfgoedobject: Geef aan onder welk type erfgoedobject je beeld valt.
 • Status rechten object: Ga na wie de auteursrechten bezit op het (fysieke) erfgoedobject (foto, affiche, prentbriefkaart, dia…) waarvan je het digitale beeld opstuurt. Kies je juiste licentie.
 • Status rechten beeld: Ga na wie de auteursrechten bezit op het digitaal beeld (scan, foto) dat je ons opstuurt. Kies de juiste licentie.
 • Contactgegevens: Naam en voornaam, e-mailadres.
 • Opmerkingen: Gebruik dit veld voor extra informatie over je beeld dat je niet kwijt kan in bovenstaande velden of een specifieke opmerking over je beeld waarvan je niet wilt dat die in de beschrijving  op de website verschijnt.
 1. Lees aandachtig de disclaimer om te controleren of je akkoord gaat met onze voorwaarden.
 2. Klik op 'Indienen'.