Menu

Handleiding beeldbank

Hieronder staat een beknopte handleiding die je met Beeldbank Kusterfgoed leert werken.

Browsers

Beeldbank Kusterfgoed is geoptimaliseerd voor Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Edge. Zorg ervoor dat je de laatste versie van de browser gebruikt. Met een andere browser (zoals Internet Explorer) wordt de website niet altijd goed weergegeven.

Zoeken

Start je zoektocht op de homepage www.beeldbankkusterfgoed.be. Geef in de zoekbalk één of meerdere zoektermen in en klik op ‘Zoek’. Op de resultatenpagina zie je de resultaten van je zoekopdracht. Je kan je zoekopdracht verfijnen met filters, zoals de locatie van het beeld, het objecttype, de periode en trefwoorden. Als je de filters verwijdert, verbreed je je zoekopdracht weer. Wanneer je klikt op het beeld, kom je op de detailpagina met meer informatie over het beeld, zoals de datering, de beschrijving of de bewaarinstelling.

Enkele tips om meer geavanceerd te zoeken: 

 • Wil je exact zoeken in de beeldbank? Plaats je zoekterm dan tussen aanhalingstekens. Bijvoorbeeld: “bloemenuurwerk” of “KP/H0094” om op objectnummer te zoeken.
 • Ben je niet zeker over de schrijfwijze van een zoekwoord? Gebruik dan een sterretje * in plaats van de letters waar je over twijfelt.
 • Samenstellingen met het zoekwoord vind je met een sterretje *. Bijvoorbeeld: met menu* vind je ook de zoekresultaten voor menu en menukaart. En met *menu* voor menu, menukaart en bloemenuurwerk. 

Downloaden

Download een beeld door op de detailpagina van het beeld op ‘downloaden’ te klikken. Je kan niet alle beelden downloaden; dat hangt af van de rechten die op het beeld zitten. Rechtenvrije beelden kan je downloaden in een hoge resolutie en vrij gebruiken. Over het gebruik van de overige beelden lees je meer in de disclaimer.

Aanmelden / Registreren

Klik in de menubalk rechts bovenaan op Aanmelden/ Registreren. Maak eerst een account aan als je die nog niet hebt.

Met je account kan je de beelden van de beeldbank toevoegen aan je persoonlijke album op de website. Dit album is enkel zichtbaar voor jou en vind je bovenaan rechts onder ‘Mijn collectie’. Je voegt een beeld toe aan je album via de knop ‘Voeg toe aan mijn collectie’ onder het beeld. Wil je een beeld weer verwijderen uit je album, dan klik je op ‘Verwijder uit mijn collectie’ onder het beeld.

Uploaden

Controleer voordat je een beeld uploadt eerst of het beeld voldoet aan de selectiecriteria.
Daarna doe je het volgende:

 1. Klik in de menubalk rechts bovenaan op ‘Foto uploaden’.
 2. Klik op de button ‘Media uploaden’ en zoek via de browser naar het beeld dat je wilt opladen.
 3. Selecteer het beeld en klik op ‘Open’. Je kan één beeld tegelijk toevoegen. Heb je een uitgebreide(re) collectie die je aan de beeldbank wil toevoegen? Neem dan contact op met de erfgoedcel.
 4. Geef een beschrijving aan je beeld. Alle verplichte velden zijn aangeduid met een rode *. 
  1. Titel*: geef een titel aan je beeld. Start de titel met een hoofdletter en vermijd een punt. 
  2. Omschrijving*: omschrijf waarover je beeld gaat en beantwoord daarbij de vragen: wie, wat, waar en hoe. Gebruik hiervoor volzinnen. 
  3. Datering: vertel ons van welk jaar het beeld dateert of in welke periode het beeld zich (ongeveer) situeert. 
  4. Plaats*: geef aan in welke gemeente het beeld zich afspeelt of een inhoudelijke link mee vertoont. Kies tussen: Middelkerke, Oostende, De Haan of Blankenberge.  
  5. Type erfgoedobject*: geef aan van welk type erfgoedobject je beeld een digitale weergave is. 
 5. Beeldbank Kusterfgoed kan enkel beeldmateriaal tonen op de website dat behoort tot het publiek domein of waarvan de rechten geklaard zijn. Rechten klaren houdt in dat 1) bekend is wie het auteursrecht op het beeldmateriaal bezit en 2) dat Beeldbank Kusterfgoed over de nodige toestemming van de auteur of de rechthebbende(n) beschikt om het beeldmateriaal te mogen tonen op de website. Om je hierbij op weg te helpen stellen we de volgende vragen. Ga aandachtig na welke van de vier onderstaande opties van toepassing is:
  1. Ben je de fotograaf of maker van het beeld?  Indien dit zo is, bezit je automatisch alle auteursrechten op het beeld.
  2. Ben je een erfgenaam van de fotograaf of maker van het beeld? Tot 70 jaar na het overlijden van de auteur blijven alle auteursrechten van kracht. Na het overlijden van de maker van het beeld gaan alle auteursrechten over op de erfgenamen. Deze erfgenamen kunnen familieleden zijn, waaronder de kinderen, langstlevende partner, ouders, zussen, broers…, maar ook derden aan wie de auteursrechten door middel van een testament zijn geschonken, waaronder een beheersvennootschap. 
  3. Is de fotograaf of maker van het beeld langer dan 70 jaar geleden overleden? Indien dit zo is, behoort het beeld tot het publiek domein. 70 jaar na het overlijden van de maker vervallen automatisch alle auteursrechten en mag het beeld vrij gebruikt worden. 
  4. Indien géén van bovenstaande opties van toepassing zijn, kunnen we het beeld wél opnemen in onze beeldbank en op een veilige manier bewaren, maar niet online plaatsen totdat de auteursrechten zijn geklaard of het beeld tot het publiek domein behoort. Deze optie kan interessant zijn in het geval het beeld (en bijhorende informatie) dreigt verloren te gaan, bijvoorbeeld vanwege de fragiele conditie van het origineel of omdat het beeld na overlijden van de eigenaar op geen andere plek kan bewaard worden
 6. Vul je contactgegevens in. Enkel je voornaam, naam en e-mailadres zijn verplicht in te vullen.  
 7. Heb je nog extra informatie over het beeld dat je niet kwijt kan in de bovenstaande velden of heb je een specifieke opmerking over je beeld waarvan je niet wilt dat die in de beschrijving op de website verschijnt, gebruik dan het veld ‘Opmerkingen’.
 8. Neem vooraleer je op ‘Indienen’ klikt aandachtig de voorwaarden door.  Door het klikken op ‘Indienen’ bevestig je dat de informatie die je met het beeld meegeeft correct is. Beeldbank Kusterfgoed is juridisch niet aansprakelijk voor onvolledige of foutieve informatie. Lees meer hierover in de disclaimer op onze website.