Menu

Het landbouwleven

Dit album werpt een vluchtige blik op hoe het landbouwleven afgelopen eeuw evolueerde en werd beleefd in Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge.

Omstreeks 1900 verschuift het accent in de Belgische landbouwsector voorgoed naar veeteelt en tuinbouw (hoewel de akkerbouw nog steeds prominent blijft). Deze heroriëntering binnen de Belgische landbouwsector is noodzakelijk om een antwoord te kunnen bieden op de toevloed van goedkoop graan en andere landbouwproducten uit het buitenland. Het gemengde landbouwbedrijf houdt nog grotendeels stand: in familieverband uitgebaat, steeds meer marktgeoriënteerd en overwegend kleinschalig.

Pas na 1950 slaat de landbouw voorgoed de weg in van de grootschaligheid en de specialisering. De problematiek van de mestverwerking, de voedselcrises en hormonenschandalen vanaf eind 20ste eeuw verplicht de landbouwer echter tot grote investeringen op het vlak van technologie en veiligheid, wat dan weer de druk op het landbouwersinkomen verhoogt. Velen kiezen daarom bewust voor terug meer diversiteit in hun inkomen. Onder de noemer van multifunctionele landbouw gaan vele initiatieven schuil, gaande van biologische teelt over struisvogelkweek tot hoevetoerisme.

Bron: Het Virtuele Land - Erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven

Met het traject 'Een jaar op het veld' (2019-2020) zet Kusterfgoed, in samenwerking met de gemeente Middelkerke en het CAG, het agrarisch erfgoed aan de kuststreek op de kaart. Dat doet Kusterfgoed aan de ene kant door een stuk grond met gras en tarwe te verbouwen zoals in de jaren 1950-1960. Daarnaast loopt een mondeling geschiedenistraject waarbij auteur Katrien Vervaele op pad gaat doorheen het hinterland en verhalen van landbouwers, loonwerkers en landbouwvrouwen optekent en verwerkt in boeiende portretten. Heb je zelf nog foto's of dia's over dit thema? Laat ze gratis scannen door Kusterfgoed!

Benieuwd naar het programma? Neem alvast een kijkje op de website: https://www.kusterfgoed.be/projects/een-jaar-op-het-veld/