Hoe zoek ik in de beeldbank?

De beeldbank kan je doorzoeken via de zoekbalk waar je zelf termen kunt ingeven en filters. Indien je geen resultaten krijgt bij je zoekopdracht kan je synoniemen, andere schrijfwijzen of woordcombinaties gebruiken om uiteindelijk toch je afbeelding te vinden. Zoek Franse termen ook eens in het Nederlands op.
Start hier je zoektocht
- Geef één of meerdere woorden in de zoekbalk in.
- Klik op zoek, je krijgt vervolgens alle beeldresultaten te zien op de zoekresultatenpagina.
- Maak gebruik van filters om uw zoekactie te verfijnen (zie tips bij het gebruik van filters hieronder).
OF
- Klik meteen op zoek (zonder een zoekterm in te geven). Je komt vervolgens terecht op de zoekresultatenpagina.
- Gebruik de filters links en de zoekbalk om je zoekresultaten te verfijnen (zie ook tips bij het gebruik van filters hieronder)

Tips bij het gebruik van filters
De filters van de beeldbank zijn een handig instrument om je zoekopdracht te verfijnen. Dit kan op basis van type object, locatie, periode en/of trefwoord. Het cijfer ernaast vertelt je meteen hoeveel zoekresultaten je zult terugvinden. Let wel op dat je enkel op beelden kunt zoeken die vrij te downloaden zijn, beelden waarvan de rechtenstatus gevrijwaard is.
- Zoek je bv. een beeld over Blankenberge? Vink dan Blankenberge aan bij Locatie en geef de term Blankenberge niet in de zoekbalk in. Probeer op deze manier zoveel mogelijk onze bestaande filters te gebruiken. Houd de zoekbalk vrij om te zoeken op (meer) unieke termen.

Hulp bij weergave zoekresultaten
Beelden in de beeldbank kunnen tot een set of een album behoren. In de zoekresultaten herken je deze aan het volgende icoontje.
Album: verzamelt beelden op thematische wijze. Maandelijks kan je je aan een nieuwe album van de maand verwachten.
Set: sommige beelden zitten per twee in een set omdat ze bij hetzelfde object horen. Bv. prentbriefkaarten. De voor- en keerzijde van elke prentbriefkaart zitten samen in een set.
Op welke manier sorteer ik mijn beelden? Standaard worden zoekresultaten op basis van ‘Relevantie’ weergeven. Andere mogelijkheden zijn:
- Titel: alfabetisch bv A naar Z
- Datum toegevoegd: op basis van datum waarop het beeld aan de beeldbank werd toegevoegd
- Datum gewijzigd: op basis van datum waarop beschrijving werd toegevoegd
- Datum inhoud: op basis van datum waarop scan of digital born foto werd gemaakt
- Oplopend: alle recentere beelden staan onderaan & Aflopend: alle recentere beelden staan bovenaan
Op welke manier geef ik mijn resultaten weer? Op de zoekresultatenpagina krijg je steeds 12 beelden per pagina te zien. Wil je je zoekresultaten snel doorbladeren op basis van:
- afbeelding? Klik dan op ‘Rasterweergave’
- summiere beschrijving? Klik dan op ‘Lijstweergave'
Uitgebreid zoeken
De databank doorzoekt alle titels en beschrijvingen van beelden waarin de door jou ingegeven zoekterm letterlijk voorkomt. Je start best met een eenvoudige zoekopdracht die bestaat uit één woord. Afhankelijk van de resultaten kun je de zoekopdracht hierna nog verder verfijnen.
- Geef je de term ‘redder’ in dan zal je enkel beeldresultaten krijgen met ‘redder’ (enkelvoud) en geen beeldresultaten met ‘redders’ (meervoud) in de titel of beschrijving.
- Dit werkt ook omgekeerd. Geef je meerdere termen in, zoals bv. ‘strand redder’, dan zal je enkel beeldresultaten krijgen waarbij beide termen afzonderlijk in de titel of beschrijving voorkomen.
De beeldbank houdt geen rekening met hoofdletters of kleine letters. Wanneer je bv. zoekt op Koning vind je zowel zoekopdrachten met koning als Koning in de titel en beschrijving terug. Ook laat je best lidwoorden (een, de, het...) en voorzetsels (van, met, over, naar…) achterwege.
Wil je zoeken op een exacte woordcombinatie, bv. de naam van een persoon, dan plaats je je zoektermen best tussen aanhalingstekens “…”. Houd er rekening mee dat de beeldbank een koppelingsteken niet als dusdanig herkent en het interpreteert als een spatie tussen je zoektermen.
Voeg een asterisk of sterretje (*) toe aan je zoekterm(en) om je zoekresultaten uit te breiden. Deze ‘wildcard’ gebruik je wanneer je niet zeker bent van de schrijfwijze van een woord of zoekt naar alle mogelijke variaties op je zoekterm. Het * staat voor het ontbrekende deel van je zoekopdracht.
- Niet zeker of het fotograaf Antony of Anthony is? Gebruik het * voor het deel waarvan je niet zeker bent en klik op Zoeken. In dit geval zoek je dan op Ant*ony
Heb je niet gevonden wat je zocht? Surf dan zeker naar https://www.beeldbankkusterfgoed.be/andere-online-beeldbanken voor een overzicht van andere Vlaamse beeldbanken die vrij toegankelijk zijn.