Menu

Porseleinkaart Atelier de teinture degraissage et lavage en neuf, De Waele, Rue d'Ouest 43

Trefwoorden
winkel
Beschrijving:
Porseleinkaarten waren, met name in België populaire, lithografische drukwerken, grofweg gedurende de regeerperiode van Leopold I (1831-1865). Vanaf de jaren zeventig van de negentiende eeuw raakte de techniek in onbruik, omdat men begon in te zien dat de gebruikte kleurpoeders en loodoxide gezondheidsrisico's met zich meebrachten. De druktechniek werd vooral gebruikt voor het vervaardigen van visitekaartjes van winkels, fabrieken, zelfstandigen, genootschappen, scholen en dergelijke, maar ook voor menukaarten en concertprogramma's. Voor het vervaardigen van porseleinkaarten werd karton bestreken met een mengsel van kaolien en loodwit, waarna het middels lithografie bedrukt werd. Door het gebruik van de specifieke grondstoffen en kleurpoeders verkreeg de porseleinkaart een karakteristieke witte glans en textuur. Tegenwoordig worden porseleinkaarten gezien als een unieke kijk op het leven in de negentiende eeuw. Dit visitekaartje is van de handelsonderneming Dewaele, gelegen Weststraat 43. De zaak prijst zich, in twee talen (Frans en Engels), aan als "Atelier de teinture degraissage et lavage en neuf. Sur toutes especes d'Etoffes. Telles que Soieries, Laines et Cotons" en "Dies and scour house. All sorts of silk. Woollen and cotton Stuffs. Washed like new." Het porseleinkaartje werd vervaardigd door de uit Amiens afkomstige familie Daveluy, "Litographe du Roy", die in de periode van 1835-1910 in Brugge de bekende gelijknamige drukkerij-uitgeverij exploiteerde. Het bedrijf bezat, o.m., de populaire krant “L’Echo d’Ostende”.

Bron: https://www.beeldbankkusterfgoed.be/m/1832e31539c042b799aa258d436201c64f5f37b6d2734cb79ffa6f73f921cefd?album=4ec9b22fda784d0dadaa3f98049d7eab76c756d8d5b24fedb9afe1416052a596%2A&offset=9 en https://nl.wikipedia.org/wiki/Porseleinkaart en https://nl.wikipedia.org/wiki/Daveluy en https://www.google.com/search?q=drukkerij+daveluy+oostende&oq=drukkerij+daveluy+oostende&aqs=chrome..69i57j0l3.8003j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 en https://www.deplate.be/trefwoorden/daveluy-georges-drukker. Internet, laatst geraadpleegd op 26/05/2020.
Plaats
Oostende
Adres
Adolf Buylstraat, 8400 Oostende, België
Objectnummer
DW/B024
Objecttype
drukwerk
Periode
onbekend
Uitgevers
Daveluy (Printer)
Bewaarinstelling
Stadsarchief Oostende

Zelf reageren

  • Kan je ons iets meer vertellen over deze foto?
  • Of zit je met een specifieke vraag over deze foto?

Gebruik dan onderstaand formulier. Via deze weg komt je vraag meteen bij de juiste beeldbankverantwoordelijke terecht.

Vergeet zeker niet om hieronder bij "Plaats*" te bevestigen over welke gemeente deze foto gaat.

Selecteer "Ik ben geen robot" om aan te geven of u al dan niet een menselijke bezoeker bent.

Je gegevens worden enkel bewaard en gebruikt in het kader van jouw reactie, in overeenstemming met de Europese wetgeving rond de bescherming van de persoonlijke gegevens. Indien je reactie interessante informatie over dit beeld bevat, kan een medewerker van Kusterfgoed contact met je opnemen.

CAPTCHA
Selecteer "Ik ben geen robot" om aan te geven of u al dan niet een menselijke bezoeker bent.