Menu

Beeldbank Kusterfgoed is geboren!

18 juni 2018

Sinds 25 juni staat de gloednieuwe beeldbank met foto’s, prentbriefkaarten, affiches en andere erfgoedobjecten uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge online. Kusterfgoed en de vier kustgemeenten willen met deze beeldbank het culturele erfgoed van de kust veilig stellen voor de toekomst en delen met een breed publiek. Zo krijgen de erfgoedcollecties uit de regio grotere bekendheid en is er meer uitwisseling van kennis over deze beelden.

Ontdek unieke beelden

Deze collecties zijn nu al te zien:

  • De Haan: Een unieke reeks affiches uit de Eerste Wereldoorlog en een uitgebreide selectie archieffoto’s van zomerevenement Trammelant, dat dit jaar zijn 40ste editie viert.
  • Blankenberge: Een honderdtal prentbriefkaarten met dijk- en strandtaferelen. Op komst: prentbriefkaarten met de haven, de binnenstad en Uitkerke.
  • Middelkerke: Meer dan honderd dia’s over de kust, een hele reeks prentbriefkaarten en enkele interessante kustaffiches.
  • Oostende: De integrale collectie van de beeldbank van Oostende.

Dit is nog maar het startpunt. De volgende maanden zal de beeldbank fors uitbreiden. Hou deze website in de gaten.

Ook jij kan helpen

Zelf een waardevol beeld van je vereniging, een bijzondere familieherinnering of een typisch beeld van onze kust? Laad je foto op via foto uploaden. Meer info over hoe je de beeldbank optimaal gebruikt? Neem een kijkje in de handleiding.

Promofilm Beeldbank Kusterfgoed

Kusterfgoed maakte samen met PK Projects een filmpje ter promotie van Beeldbank Kusterfgoed. De promocampagne is opgebouwd rond glazen bewaarpotten die aanspoelen op het strand. We willen immers beeldmateriaal dat vaak verspreid zit en verscholen zit in archieven en bij mensen thuis, bewaren én zichtbaar maken voor het grote publiek. Op die manier hopen we de kennisuitwisseling over beelden te stimuleren en het erfgoed te doen ‘leven’.

De glazen potten hebben dus een dubbele functie. Enerzijds bewaren ze het erfgoed dat erin zit, en anderzijds maken ze hun inhoud zichtbaar.

Grand Hotel Belle Vue

Beeldbank Kusterfgoed werd op maandag 25 juni 2018 aan het grote publiek voorgesteld in het Grand Hotel Belle Vue in De Haan. Dit belle époquehotel opende voor het eerst de deuren in 1912. Tot op vandaag logeren er hotelgasten.

DHGA PB (1886)
DHGA PB (1887)
DHGA PB (1889)
DHGA PB (1890)