Menu

Fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’

15 februari 2023

Maurice Antony (1883-1963) en zijn jongere broer Robert Antony (1885-1966) nemen met hun oeuvre een bijzondere plaats in tussen de grote Belgische fotografen van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hun aangrijpende beelden over de verwoestingen van Ieper in het begin van de Eerste Wereldoorlog gingen de wereld rond. Vanaf 1919 vestigden de Antony’s zich in Oostende, waar ze nauwlettende ooggetuigen waren van het leven in de mondaine badplaats.

Met hun scherpe blik en gevoel voor esthetiek registreerden ze in hun fotoreportages de bedrijvigheid van de lokale bevolking, de haven, de visserij en het reilen en zeilen van de fine fleur die tijdens het interbellum Oostende bezocht. Het Kursaal, de Zeedijk en het strandleven, de haven, de renbaan en andere sportevenementen, de vele feestelijkheden… Allemaal passeerden ze de revue. Aan de vriendschappelijke contacten die Maurice Antony onderhield met de Oostendse kunstenaars danken we unieke opnames van Léon Spilliaert, Constant Permeke en James Ensor. Vooral zijn persoonlijke vriendschap met Ensor leverde een uitzonderlijke kunsthistorische schat aan foto’s op van de meester in zijn dagelijkse omgeving.

In 2017 verwierf de stad Oostende meer dan 16.000 negatieven van de Antony’s. Het is voor het eerst dat een schitterende selectie hieruit wordt ontsloten.

Bron: M. Meire, L. François, N. Hostyn. 2022. Oostende door de lens van Antony. Tentoonstellingscatalogus. Gent.