Menu

Hoe wijzig of vul ik een beschrijving van een beeld verder aan?

6 december 2022

SAMENGEVAT

 1. Waarom is een beschrijving belangrijk?
 2. Waaruit bestaat een goede beschrijving?
 3. Hoe vul ik een beschrijving aan?

1. WAAROM IS EEN  BESCHRIJVING BELANGRIJK?

Een beschrijving levert ofwel contextinformatie of concrete informatie over wat we zien op het beeld. Beelden die op het eerste gezicht minder waardevol lijken, kunnen door deze extra betekenislaag, ineens veel waardevoller blijken. Een goede beschrijving zorgt ook voor een betere vindbaarheid van het beeld in onze beeldbank.

In het deel "Hoe zoek ik efficiënt in de beeldbank?" gaven we het al aan. De zoekbalk van deze beeldbank doorzoekt alle beelden op basis van inhoud van de titel en de beschrijving. Komt jouw zoekterm nergens in de titel of beschrijving terug van het beeld terug? Dan is het beeld moeilijker om terug te vinden in de beeldbank.

2. WAARUIT BESTAAT EEN GOEDE BESCHRIJVING?

 • Een correcte interpretatie van wat we op het beeld zien:
  1. Over welke persoon of vereniging gaat het?
  2. Welke activiteit zien we afgebeeld worden?
  3. Waar speelde deze gebeurtenis zich af?
  4. In welk jaar of periode speelt dit beeld zich af?
 • Soms houd een goede beschrijving ook informatie in van zaken die we niet afgebeeld zien, maar die we wel beschouwen als belangrijke randinformatie.

3. HOE VUL IK EEN BESCHRIJVING AAN?

Op deze website kan je heel eenvoudig beschrijvingen van individuele beelden aanvullen of wijzigen. 

 1. Ga op een detailpagina van een beeld staan. Een detailpagina herken je als volgt: links vind je het beeld en rechts de beschrijving. 
 2. Scrol met je muis naar onder tot je de titel  "Zelf reageren" tegenkomt. De velden die daaronder treft, maken deel uit van het reageerformulier.
 3. Start met je contactgegevens in te vullen (naam en e-mailadres)
 4. In het veld "Reactie" vul je aan welke informatie ontbreekt of gewijzigd moet worden.
 5. In het veld "Plaats" duid je aan in welke plaats dit beeld zich afspeelt. Uiteraard weten we al waar het beeld zich afspeelt, maar door hier de correcte plaats aan te duiden, komt jouw reactie terecht bij de lokale beeldbankverantwoordelijke die jouw reactie verwerkt.
 6. Klik vervolgens op "Reageer" en je reactie wordt naar ons verzonden.

Is er een collectie waarover je meer weet en waarbij je ons graag helpt met de beschrijvingen? Neem dan contact op met ons via info@kusterfgoed.be.