Menu

Nieuwe aanwinst voor Beeldbank Kusterfgoed

9 juli 2019

Eerder bij toeval ontdekte Kusterfgoed dat het Archief van Gent over een mooie collectie prentbriefkaarten over onze kuststreek bezit. De collectie van ruim 3500 prentbriefkaarten is afkomstig van een privéverzamelaar, Jérôme Storme (1924-1996). Na zijn overlijden werd de collectie via legaat geschonken aan de Stad Gent. De collectie bevat grotendeels zichten van het oude Blankenberge, maar er zitten ook pareltjes tussen over Knokke, Oostende, Heist, Koksijde, Duinbergen, Wenduine, De Panne, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostduinkerke, Lombarsijde, De Haan, Uitkerke, Zeebrugge, Westende, Bredene e.a.

De collectie werd tot vandaag nog niet gedigitaliseerd en beschreven door het Gentse Archief. In ruil voor de ontsluiting van deze prentbriefkaartencollectie via Beeldbank Kusterfgoed neemt Kusterfgoed de coördinerende rol op bij de digitalisering en registratie van de volledige collectie. De collectie van Jerome Storme belooft een interessante aanvulling te worden op de huidige collectie prentbriefkaarten in de beeldbank.

Wat weten we over de privéverzamelaar in kwestie? Jérôme Storme was oud-schooldirecteur van het stedelijk onderwijs in Gent. In 1960 nam hij deel aan het BRT-programma "Vlieg er eens uit". Hij won een reis naar Portugal en kocht er op een rommelmarkt zijn eerste koperen strijkijzer. Het was het begin van een verzamelobsessie en levenspassie. In iets meer dan 30 jaar groeide de collectie uit tot ruim 400 strijkijzers en toebehoren, aangevuld met alle mogelijke documentatie en prentbriefkaarten over dit onderwerp en vele andere onderwerpen. Na zijn overlijden kwam een deel van de verzameling terecht in de stedelijke musea (School van Toen, MIAT, …) , een ander deel werd in het Gentse Archief ondergebracht. (bron: archivaris Pieter-Jan Lachaert, Archief Gent).

Benieuwd naar toekomstige updates over de collectie? Blijf dan het nieuwsoverzicht in het oog houden.

Foto: Archivarissen van Blankenberge en De Haan snuisteren door de collectie van Jerome Storme tijdens het maandelijkse beeldbankwerkgroepoverleg.