Menu

Opgesloten door Corona? Haal je oude foto's vanonder het stof!

18 maart 2020

Werkt de corona-quarantaine je op de zenuwen? Slaat de verveling toe? Kusterfgoed heeft de ideale oplossing: ontdek je schatten op zolder en help ons door je oude foto's van Bredene, Oostende, Middelkerke, De Haan of Blankenberge in te sturen via het uploadformulier.

Welke beelden zoeken we?

De Beeldbank van Kusterfgoed verzamelt beeldmateriaal van en over de kustgemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan, Bredene en Blankenberge. De beelden moeten dus plaatsvinden op het grondgebied van een van deze vijf gemeenten en hun deelgemeenten en/of er een sterke inhoudelijke link mee hebben.

De beelden moeten een erfgoedwaarde hebben. Dit wil zeggen dat het beelden zijn die we van een vorige generatie overerven en het bewaren waard vinden. Beelden ouder dan 20 jaar hebben automatisch een erfgoedwaarde. Recentere beelden kunnen ook een erfgoedwaarde hebben als ze bijvoorbeeld een (bijna) verdwenen gebruik, gebouw of landschapselement afbeelden.

Ten slotte is het belangrijk dat de beelden een digitale reproductie zijn van origineel beeldmateriaal. Scans van foto's uit een krant of tijdschrift komen dus niet in aanmerking.

Nog vragen over de selectiecriteria? Stuur ons gerust een mailtje. 

Hoe thuis digitaliseren?

Om thuis foto's te digitaliseren heb je een scanner nodig. Tegenwoordig is bij de meeste printers een scanner inbegrepen. Als je afbeeldingen scant is het belangrijk:

  • dat je de volledige afbeelding scant. Zorg dat je niet per ongeluk de randjes van een foto of postkaart weglaat. Scan bij postkaarten ook steeds de voor- en achterkant. Zelfs als de postkaart niet beschreven is, bevat de achterkant toch waardevolle informatie.
  • dat de beeldkwaliteit van de scan voldoende is. Een beeld heeft best een resolutiebreedte van minimum 1920 pixels ofwel minimumresolutie van 300 ppi en 24bit sRGB-codering voor kleurenfoto’s, 16 sRGB-codering voor foto's in grijswaarden en 8bit sRGB-codering voor zwart-witfoto’s.

Hoe pas je de scanresolutie aan? Het belangrijk om te weten welk merk en type scanner je hebt (dit staat meestal op het toestel zelf). Zoek daarop in de handleiding of online hoe je de scanresolutie van je toestel aanpast. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op, dan proberen we je zo goed mogelijk te helpen.

Hoe draag je zorg voor je beeldcollectie?

Heb je heel wat foto's? Weet je niet wat de beste manier is om deze beelden goed te bewaren? Hier kan je meer informatie vinden.