Menu

Verdiep je in de IJslandvisserij

7 juni 2021

IJslandvisserij en de visserij is een traditie die al heel lang teruggaat. Zeker de IJslandvisserij sprak tot de verbeelding. De vissers maakten lange reizen van bijna 2.000 kilometer en waren soms maanden van huis. Ze visten op kabeljauw in de ijskoude wateren rond IJsland. Met kleine schepen werd soms tot 6000 kg vis gevangen per dag! 

In het album van de maand juni zetten we de (ijsland)visserij in de kijker. Ook Stad Oostende brengt deze boeiende geschiedenis naar het bredere publiek met hun expo 'Onze IJslandvissers' in de Venetiaanse Gaanderijen. Je hoort en ziet er het verhaal van de Vlaamse IJslandvaarders vanaf het prille begin tot het bittere eind met de O.129 Amandine die in 1995 zijn laatste overtocht maakte. Journalist en televisiemaker Martin Heylen bezocht zes oud-IJslandvissers en interviewde hen in zijn bekende stijl. Samen met een intrigerende portrettenreeks door topfotograaf Stephan Vanfleteren vormen de kortfilms de rode draad doorheen de tentoonstelling. De curator van de expo is Ineke Steevens.

Foto: Lucien Burke tijdens een proefvaart van de Amandine (O.129). Schenking door R. Benthein. Bewaarinstelling Stadsarchief Oostende.