Menu

Over de beeldbank

Bedoeling beeldbank

Oude foto’s, prentbriefkaarten, affiches, filmpjes en andere erfgoedobjecten zitten vaak verborgen in gemeentearchieven, collecties van verenigingen of bij privépersonen. Deze beelden geven een unieke inkijk in het leven van alledag: een dagje naar zee tijdens het weekend, hard labeur op de akkers, grote pret tijdens stoeten en volksfeesten... Kusterfgoed wil samen met zijn partners dit rijke verleden opsporen, registreren en digitaal ter beschikking stellen van een breed publiek.

Beeldbank Kusterfgoed is een initiatief van Erfgoedcel Kusterfgoed, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. De gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge zijn de hoofdpartners. Zij hebben elk een eigen landingspagina op de beeldbank waarop je meer te weten komt over hun erfgoedcollecties. Daarnaast werken we samen met erfgoedverenigingen en privéverzamelaars. Klik hier voor een overzicht van alle partners.

Kusterfgoed startte in 2017 met de ontwikkeling van Beeldbank Kusterfgoed. Zeticon ontwikkelde het DAMS (Digital Asset Management System), Calibrate de publiekswebsite. Het expertisecentrum voor digitaal erfgoed Packed stond de erfgoedcel bij in de ontwikkeling. De begeleiding van de vzw Packed kaderde in het project ‘Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer’, waarin Beeldbank Kusterfgoed een van de pilootprojecten was.

Beeldbank Kusterfgoed is nooit af. Archivarissen, archiefmedewerkers en vrijwilligers werken elke dag hard om steeds meer erfgoedbeelden te digitaliseren, te beschrijven en op de beeldbank zichtbaar te maken.

Niet gevonden wat je zocht? Vind hier een lijst van andere online beeldbanken.

Aanvragen van beeldmateriaal

Beeldbank Kusterfgoed streeft ernaar om zoveel mogelijk beelden met zo weinig mogelijk restricties aan het publiek ter beschikking te stellen. Daarbij houdt Beeldbank Kusterfgoed tegelijkertijd zoveel mogelijk rekening met de Vlaamse wetgeving op het auteursrecht.

Het aanvragen of bestellen van beeldmateriaal is niet langer nodig. Al het beeldmateriaal waarop niet (langer) auteursrechten rusten of waarvan de rechthebbenden toestemming gegeven hebben tot hergebruik, zijn op de website voorzien van een downloadknop. Deze vind je terug onder het beeld op de detailpagina. Met de downloadknop kan je in één simpele klik beelden rechtstreeks downloaden en dat in hoge(re) resolutie dan de weergave op de website zelf. De beelden die je kan downloaden via een downloadknop, mag je vrij gebruiken, verder verspreiden en bewerken. Deze beelden zijn immers publiek domein of worden onder de licentie CC0 of CC by 4.0 ter beschikking gesteld. Indien de resolutie van het gedownloade beeld niet volstaat, neem gerust contact op via beeldbank@kusterfgoed.be.

Enkel voor beelden die in copyright zijn, kan je apart toestemming vragen aan de rechthebbende voor hergebruik. Ook hiervoor kan je contact opnemen met beeldbank@kusterfgoed.be.

 

Vrijwilligerswerking

Wil je mee je schouders zetten onder Beeldbank Kusterfgoed? Dat kan op allerlei manieren!

  • als bijdrager door interessant beeldmateriaal op te laden op de beeldbank
  • als vrijwilliger voor het opsporen, digitaliseren en beschrijven van beelden (kijk bij: Beeldbank zoekt vrijwilligers)
  • als ambassadeur voor ons project: je voert promotie tijdens activiteiten rond de beeldbank en je maakt anderen warm om met de nieuwe beeldbank aan de slag te gaan en zich aan te sluiten als vrijwilliger.

Voel je je aangesproken, neem dan zeker contact met ons op.

Handleiding

Benieuwd hoe je met Beeldbank Kusterfgoed aan de slag gaat? Lees de stapsgewijze handleiding.

Wil je meer weten over een erfgoedobject in de beeldbank of kan je er zelf meer over vertellen? Stuur ons een bericht via het contactformulier.

Heb je nog problemen bij het opzoeken van beelden in onze beeldbank? Neem dan gerust de tijd om onze handleiding te raadplegen. Hier krijg je uitleg over allerlei zoektools en tips die je opzoekingswerk vlotter en preciezer doen verlopen! 

Rechtendiagram

Wil je een beeld uit Beeldbank Kusterfgoed gebruiken? Lees het rechtenbeleid van Beeldbank Kusterfgoed.