Menu

Over de beeldbank

Bedoeling beeldbank

Oude foto’s, prentbriefkaarten, affiches, filmpjes en andere erfgoedobjecten zitten vaak verborgen in gemeentearchieven, collecties van verenigingen of bij privépersonen. Deze beelden geven een unieke inkijk in het leven van alledag: een dagje naar zee tijdens het weekend, hard labeur op de akkers, grote pret tijdens stoeten en volksfeesten... Kusterfgoed wil samen met zijn partners dit rijke verleden opsporen, registreren en digitaal ter beschikking stellen van een breed publiek.

Beeldbank Kusterfgoed is een initiatief van Erfgoedcel Kusterfgoed, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. De gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge zijn de hoofdpartners. Zij hebben elk een eigen landingspagina op de beeldbank waarop je meer te weten komt over hun erfgoedcollecties. Daarnaast werken we samen met erfgoedverenigingen en privéverzamelaars. Klik hier voor een overzicht van alle partners.

Kusterfgoed startte in 2017 met de ontwikkeling van Beeldbank Kusterfgoed. Zeticon ontwikkelde het DAMS (Digital Asset Management System), Calibrate de publiekswebsite. Het expertisecentrum voor digitaal erfgoed Packed stond de erfgoedcel bij in de ontwikkeling. De begeleiding van de vzw Packed kaderde in het project ‘Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer’, waarin Beeldbank Kusterfgoed een van de pilootprojecten was.

Beeldbank Kusterfgoed is nooit af. Archivarissen, archiefmedewerkers en vrijwilligers werken elke dag hard om steeds meer erfgoedbeelden te digitaliseren, te beschrijven en op de beeldbank zichtbaar te maken.

Vrijwilligerswerking

Wil je mee je schouders zetten onder Beeldbank Kusterfgoed? Dat kan op allerlei manieren!

  • als bijdrager door interessant beeldmateriaal op te laden op de beeldbank
  • als vrijwilliger voor het opsporen, digitaliseren en beschrijven van beelden (kijk bij: Beeldbank zoekt vrijwilligers)
  • als ambassadeur voor ons project: je voert promotie tijdens activiteiten rond de beeldbank en je maakt anderen warm om met de nieuwe beeldbank aan de slag te gaan en zich aan te sluiten als vrijwilliger.

Voel je je aangesproken, neem dan zeker contact met ons op.

Handleiding

Benieuwd hoe je met Beeldbank Kusterfgoed aan de slag gaat? Lees de stapsgewijze handleiding.

Wil je meer weten over een erfgoedobject in de beeldbank of kan je er zelf meer over vertellen? Stuur ons een bericht via het contactformulier.

Rechtendiagram

Wil je een beeld uit Beeldbank Kusterfgoed gebruiken? Lees het rechtenbeleid van Beeldbank Kusterfgoed.