Menu

Religieus erfgoed aan de kust

Religieus erfgoed, zowel onroerend, als roerend en immaterieel, is niet weg te denken uit onze streken. Vlaanderen is bezaaid met kerken, kapellen en kloosters. Dat waardevolle religieuze erfgoed herinnert aan een rijke geschiedenis; en hoewel de geloofsgemeenschappen steeds meer onder druk staan, speelt dit erfgoed nog steeds een belangrijke rol in de religieuze traditie

Parochiekerken herbergen heel wat waardevol roerend erfgoed, zoals kleurrijke glasramen, schilderijen, religieus textiel en liturgisch vaatwerk. Dat erfgoed heeft in de meeste kerken nog een functionele betekenis; het zijn gebruiksvoorwerpen die de religieuze rituelen mee vorm geven. Om dat roerend erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties, startte erfgoedcel Kusterfgoed in 2018 met het behoud- en beheertraject ‘In kannen en kelken’.

Aan de kust vinden we bovendien enkele religieuze rituelen terug, zoals zeezegeningen en vissersmissen. Met de zeezegeningen wordt van oudsher om bescherming gevraagd voor wie zich op zee begeeft; tijdens vissersmissen herdenkt men vissers die hun graf op zee vonden. Tot op vandaag vormt dat de kern waar alle vieringen aan de kust op geënt zijn. Door hun lange geschiedenis zijn ze een waardevol onderdeel van het kusterfgoed.